Czech English

Eurobot 2005 - světové finále

cesta ke stříbru

Od 20. do 22. května 2005 se ve švýcarském Yverdon-les-Bains konal osmý ročník soutěže EUROBOT. O jeho rostoucí popularitě svědčí jeho proměna z malého turnaje mezi čtyřmi zeměmi z roku 1998 na významnou událost, které se letos účastní 3000 mladých lidí z 22 zemí celého světa. Tento rok se přihlásily i tři nové země - Velká Británie, Maroko a Rusko. Homologací nakonec prošlo 42 robotů. Rychnovský R-team, který se překvapivým vítězstvím probojoval z národního kola, odjížděl ve složení robot MR-04, Martin Locker, Jirka Učík, Marek Lewandowski, Daniel Hradecký, Jiří Šťástka a Jaroslav Serbousek.



Bodování soutěže je následující: tým si vždy připíše za zápas tolik bodů, kolik srazil kuželek, plus 4 za výhru, 2 za remízu a 1 za prohru, jestliže alespoň vyjel ze startovací pozice. V jednom zápase je tedy možné získat teoreticky až 26 bodů - například za každé dvě soupeřovy kuželky postavené na hlavu je bod navíc, taktéž se týmu přičítají jako bonus všechny body, o které je protější tým penalizován. V průběhu tří dnů probíhá 6 kvalifikačních kol, do kterých jsou dvojice losovány. Do finálových bojů postupuje prvních 16 týmů podle bodů z kvalifikace, dále již soutěž pokračuje systémem play-off.

Rychnovský R-team si vedl v prvních dvou dnech velice dobře, ale ze šesté pozice klesl až na 14. místo v posledních dvou zápasech třetího dne. Do finálových bojů tak postupoval se 72 body a v osmifinále se utkal s favorizovaným francouzským týmem CLUB ROBOTIQUE ESEO (po kvalifikaci na třetím místě). První zápas skončil nerozhodně, v opakovaném souboji se francouzský robot vůbec nerozjel a náš spolehlivě zbořil všech 15 kuželek! Postoupil tak do čtvrtfinále mezi osm nejlepších týmů.
Tam nás čekal velmi kvalitní domácí švýcarský tým MEGATRONICS SHARKS - v infarktovém souboji náš robot srazil poslední kuželky až několik vteřin před koncem vymezené doby. K velkému zklamání domácích fanoušků zvítězil rozdílem jediné kuželky a postoupil do semifinále.

V semifinále jsme se utkali s místním týmem AUTELO z Yverdonu - vítězem švýcarského národního kola, mohutně povzbuzovaného domácím publikem. Tento tým využívá dvou robotů - jeden sráží naše kuželky a druhý brání našemu robotu pokácet kuželky jejich. Při souboji došlo k mírné kolizi s bránícím švýcarským robotem, kdy náš robot přetlačil mohutnějšího protivníka, srazil kuželky za ním a o tři kuželky zvítězil. Měli jsme trochu obavy, aby rozhodčí nepodlehli tlaku domácího publika, ale zachovali se korektně - v duchu pravidel penalizovali našeho robota za kontakt s protivníkem jednou kuželkou. Nic se nezměnilo na faktu, že náš tým již podruhé zmrazil stovky domácích diváků, odsoudil švýcarského favorita k souboji o "pouhé" třetí místo a postoupil do finále!
V něm se náš robot neohroženě pustil do souboje se dvěma roboty francouzského týmu MICROB TECHNOLOGY, ale nakonec přesile přece jen podlehl.

2. místo R-teamu z VOŠ a SPŠ Rychnov nad Kněžnou je nejlepším výsledkem družstva z České republiky v této soutěži. Vzhledem k tomu, že jsme se utkali s bohatě sponzorovanými univerzitními týmy a stály proti nám roboty vybavené nejmodernějšími technologiemi, jsme na svoje umístění patřičně hrdí.

Ve vzácných chvílích volna jsme se místo odpočinku věnovali dalším akcím, které v Yverdonu probíhaly v rámci Týdne robotiky. Navštívili jsme například konference a přednášky na téma Roboty a humanoidy, Využití robotů při výzkumu vesmíru, shlédli jsme soutěž dětských robotů postavených z LEGA a výstavu komerčních robotů, zatímco na mnohé další nám nezbyl čas.V rámci doprovodného programuje se představilo také italské město Catanie, kde 1. až 4. června 2006 proběhne mezinárodní finále EUROBOT 2006.
Naše poděkování patří i našim sponzorům, kterými jsou VOŠ a SPŠ Rychnov n. Kn., TOP TECH s.r.o, RWT, UNIPRINT a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Praha.