Czech English

Eurobot 2007

Robot Recycling Rally

Robot Recycling Rally to je téma soutěže Eurobot pro rok 2007. Autonomní roboti mají za úkol roztřídit co nejvíce odpadu do správného koše. Mezinárodní finále soutěže se bude konat 17.-20. května 2007 ve městě La Ferté-Bernard, Francie.


Také v roce 2007 se studentům Vyšší odborné školy technicko-ekonomické Rychnov n.Kn. oboru Automobilová diagnostika a servis podařilo postoupit z celostátního kola do mezinárodního finále soutěže studentských robotů EUROBOT 2007, které se konalo ve dnech 16. – 20. května za účasti 50 nejlepších studentských týmů z 22 zemí světa v La Ferté-Bernard ve Francii. Klub robotiky při rychnovské VOŠ a SPŠ, který pracuje pod vedením Ing. Martina Lockera, reprezentoval ve Francii se svým robotem omlazený čtyřčlenný studentský tým ROBOTEC ve složení Daniel Hradecký, Jiří Šťástka, Tomáš Průcha a Jakub Jirman.

Každou zemi mohou v mezinárodním finále reprezentovat nejvýše tři nejlepší týmy. Společně s rychnovskými studenty cestovaly do Francie také týmy MMM Malek a FEL BOT z Fakulty elektrotechniky ČVUT Praha. Náročnost soutěže se každým rokem zvyšuje. V letošním roce bylo úkolem robotů třídění odpadků. Dva soupeřící roboty zcela samostatně hledaly na hřišti láhve a plechovky, sbíraly je a odvážely do připravených košů příslušné barvy. Vítězem se stal ten robot, který v časovém limitu 90 sekund správně umístil více odpadků.

Soutěž je organizována tak, že každý robot nejprve absolvuje 5 kvalifikačních zápasů a 16 nejlepších podle dosažených bodů z kvalifikace potom pokračuje ve finálové skupině systémem play off. Rychnovským studentům z týmu ROBOTEC se sice v letošním roce do finálové skupiny probojovat nepodařilo, ale svým umístěním na 21. místě rozhodně nezklamali a dobře reprezentovali naši školu a republiku. Navíc získali od mezinárodního týmu rozhodčích cenu za fair-play. V prvním kvalifikačním kole totiž v situaci, kdy se soupeřův robot z Tuniska vůbec nerozjel, navrhli sportovně opakování zápasu.

Smyslem soutěže EUROBOT je vzbudit mezi mladými lidmi zájem o robotiku, rozvíjet jejich technickou představivost, kreativitu a snahu o vtipná technická řešení. Organizátoři také kladou důraz na to, aby soutěž mezi mladými lidmi z různých zemí probíhala v přátelském a sportovním duchu.