Czech English

Auto jede 2017

soutěž autíček sledujících čáru

Ve čtvrtek 9. 11. 2017 se uskutečnil první ročník soutěže Auto jede, pořádaný Střední školou - Podorlickým vzdělávacím centrem Dobruška. Soutěž je určena pro studenty středních škol technického zaměření.


Pravidla

Úkolem soutěžních týmů je navrhnout model robotického vozidla. Jediným omezením jsou předepsané rozměry, jinak mohou konstruktéři ukázat svoji designérskou invenci. Autíčko musí být schopno projet autonomně dráhu vyznačenou černou čárou na bílém podkladě, a to jednu bez křižovatek a druhou s nimi. Celkové hodnocení je dáno součtem bodů za konstrukci, design, elektroniku a program, které přiděluje porota, a bodů, které tým získá za správné projetí tratě.

Naše účast

Tým Robotec VOŠ a SPŠ Rychnov nad Kněžnou ve složení Daniel Schweidler a Lukáš Jiroušek se zúčastnil soutěže s modelem nákladního auta Tatranka. Celé vozidlo bylo navrženo s využitím CAD systému. Počítačový model byl následně použit pro výrobu jednotlivých dílů technologií 3D tisku a řezání laserem. Některé drobné díly byly zhotoveny ručně. Řízení vozidla zajišťuje počítač, který na základě informací ze senzorů barev ovládá pohonné motory.
V průběhu soutěže mohl tým provést libovolný počet pokusů o projetí dráhy a započítával se nejlepší dosažený čas. Naše autíčko bez problémů absolvovalo dráhu bez křižovatek, ovšem na trati s křižovatkami stále volilo chybný směr. Nakonec se ale po obrovském úsilí podařilo program opravit a Tatranka projela i druhou trať bez chyby. Tím se posunula v konečném pořadí na vítěznou pozici.
Studenti si díky této soutěži vyzkoušeli kompletní cestu od návrhu vozidla, výroby dílů, jejich kompletaci, zapojení elektroniky až po programování a testování. Nakonec své řešení museli obhájit před odbornou komisí. Tím získali cenné zkušenosti, které budou moci využít v budoucí praxi.


Soutěž Auto jede v televizi

Stránky soutěže


Obrázky