Czech English

Eurobot 2005 - národní kolo

aneb jak hloupý robot ke zlatu přišel

V sobotu dne 23. dubna 2005 se tým VOŠ a SPŠ Rychnov nad Kněžnou, pod vedením ing. Martina Lockera, zúčastnil národního kola soutěže Eurobot,která se v České republice uskutečnila již popáté. Soutěž je určena pro amatérské skupiny mladých fanoušků robotiky a svou tradici započala již před deseti lety ve Francii. V současné době se jí zúčastňuje přes dvě stě týmů ve více než dvaceti zemích světa.


Letošní české národní kolo pořádala v rámci Robotického dne Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s občanským sdružením Robotika. Do soutěže bylo přihlášeno celkem devět týmů, z nichž pouze tři mohly postoupit do mezinárodního finále. Přesto veškeré soupeření tak jako každý rok probíhalo v přátelském a sportovním duchu.

A v čem vlastně soutěž Eurobot spočívá? Každé mužstvo soutěží proti druhému s jedním nebo dvěma roboty na hřišti o rozměrech 3.6 x 2.1 m. Zápas trvá pouhých 90 sekund a roboti při něm samostatně plní svůj úkol, aniž by byli řízeni člověkem nebo vzdáleným počítačem. Pravidla se každý rok mění, aby se do soutěže mohli zapojit i ti, kteří nemají zkušenosti z předchozích ročníků, a nebyli tak znevýhodněni oproti zkušeným a ostříleným soupeřům.

Tématem letošního ročníku soutěže bylo kácení kuželek svého protivníka. Na první pohled to možná mohlo vypadat velmi jednoduše, ale zdání klame. Robot se totiž nejprve musel dostat ke kuželkám soupeře na druhou polovinu hřiště, která byla oddělena příkopem. Mohlo se samozřejmě využít i jiné strategie, např. vrhání míčků apod. Dokonalejší roboti mohli své vlastní kuželky zase stavět.

Družstvo rychnovské průmyslovky, ve složení Ing. Martin Locker, Jiří Učík, Marek Lewandovski, Daniel Hradecký a Jiří Šťástka, předvedlo se svým robotem MR-04 skvělý výkon a po pěti kvalifikačních kolech postoupilo do finále, v němž nakonec zvítězilo nad týmem Sirael z pražské Matematicko-fyzikální fakulty UK. Na třetím místě skončilo mužstvo Junior z Domu dětí a mládeže v Brně. Velkolepé vítězství R-teamu bylo nakonec završeno i získáním anketní ceny diváků.

Zmíněné tři týmy se střetnou s kolektivy podobných nadšenců z ostatních zemí v mezinárodním finále, které proběhne ve dnech 19. - 22. května 2005 ve švýcarském Yverdon-les-Bains. A nám nezbývá, než popřát rychnovskému R-teamu hodně úspěchů v další práci a ve Švýcarsku co nejlepší umístění.