Czech English

Eurobot 2010

Feed the World

Poté, co se hrálo ragby, kuželky, třídily odpadky, sbíraly vzorky na Marsu a stavěly chrámy, budou letos roboti pomáhat lidem s úrodou na poli: budou sbírat ovoce (pomeranče), zeleninu (rajčata) a obilniny (kukuřičné klasy).


V sobotu dne 1. května 2010 se tým VOŠ a SPŠ Rychnov nad Kněžnou pod vedením ing. Martina Lockera zúčastnil soutěže robotů Starter. Tuto soutěž vyhlašuje Český národní organizační výbor jako předstupeň pro hlavní kategorii Eurobot. Je určena mladším konstruktérům robotů (do 18 let nebo do ukončení střední školy). Soutěž Eurobot pro amatérské skupiny mladých fanoušků robotiky svou tradici započala již před patnácti lety ve Francii a v současné době se jí zúčastňuje přes tři sta týmů ve více než pětadvaceti zemích světa.

A v čem vlastně soutěž Eurobot spočívá? Robot každého týmu hraje proti druhému robotu na hřišti o rozměrech 3 x 2,1 m. Zápas trvá pouhých 90 sekund a roboti při něm samostatně plní svůj úkol, aniž by byli řízeni člověkem nebo vzdáleným počítačem. Pravidla se každý rok mění, aby se do soutěže mohli zapojit i ti, kteří nemají zkušenosti z předchozích ročníků, a nebyli tak znevýhodněni oproti zkušeným a ostříleným soupeřům.
Pro kategorii Starter jsou pravidla téměř stejná jako pro hlavní kategorii Eurobot. Jediný zásadní rozdíl je pouze v ovládání robota jedním členem týmu (pilotem) po drátě a v omezení věku soutěžících této kategorie (do 18 let, resp. konce střední školy). Mladší zájemci si tak mohou vyzkoušet svoje možnosti a v dalších letech využít své zkušenosti třeba už v hlavní kategorii.

Poté, co se hrálo rugby či kuželky, třídily odpadky, sbíraly vzorky na Marsu a stavěly chrámy, letos roboti pomáhali lidem se sklizní úrody: sbírali ovoce (pomeranče – oranžové míče), zeleninu (rajčata – červené míče) a obilniny (kukuřičné klasy – bílé válce). Vítězem se stal robot, který v časovém limitu nashromáždil ve svém kontejneru plodiny o větší hmotnosti.

Nově vzniklý tým studentů druhého ročníku VOŠ a SPŠ v Rychnově nad Kněžnou ve složení Martin Stejskal, Petr Zámečník a Filip Havelka předvedl se svým robotem velmi vyrovnaný výkon a po čtyřech kvalifikačních kolech postoupil do vyřazovacího finále ze čtvrtého místa. Po vítězství ve čtvrtfinále ale v semifinále podlehl a obsadil konečné čtvrté místo v konkurenci patnácti týmů. Navázal tak na úspěchy rychnovských týmů z minulých let.

Členové týmu získali neocenitelné zkušenosti a už nyní uvažují o účasti v příštím ročníku soutěže v hlavní kategorii Eurobot, v níž nejlepší tři týmy postupují do mezinárodního finále. A nám nezbývá než popřát rychnovskému R-teamu hodně úspěchů v další práci.