Czech English

Eurobot 2008

Mission to Mars

Eurobot je amatérská robotická soutěž pro týmy mladých lidí z celého světa, kteří jsou sdružení buď ve studentských projektech, nezávislých klubech nebo výukových projektech. Letos budou roboti hledat známky života na Marsu. Roboti mohou nalézt dva druhy geologických vzorků, které by mohly obsahovat život. Tyto vzorky jsou reprezentovány barevnými míčky. Vzorky je potřeba udržet v co nejlepším stavu a dopravit na Zemi…


Počtvrté v řadě se i v letošním roce studentům Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Rychnov nad Kněžnou - Jiřímu Brožovi, Ondřeji Jirčákovi, Ondřeji Středovi a Tomáši Svobodovi podařilo uspět v náročné soutěži robotů EUROBOT, pořádaném Katedrou softwarového inženýrství MFF UK Praha, když se svým robotem YZRO obsadili v celostátním kole vynikající 2. místo.

To zároveň znamenalo, že společně s vítězem národního kola, týmem FELBOT z FEL ČVUT Praha, a s brněnským týmem YUNIMIN, který se umístil na 3. místě, postoupili do mezinárodního finále soutěže studentských robotů EUROBOT 2008, které proběhlo ve dnech 21. - 25. května v německém Heidelbergu.

V roce 2008 bylo pro mezinárodní soutěž amatérských studentských robotů zvoleno téma „Mission to Mars“. Úkolem robotů bylo hledat možné stopy života v geologických vzorcích a ukládat je do kontejnerů. Aby vzorky zůstaly v co nejlepším stavu, bylo lepší je do kontejnerů ukládat obložené ledem.

Soutěž probíhala tak, že dva soupeřící roboti sbírali na hřišti zmíněné vzorky, představované barevnými míčky, a led ve formě míčků bílých a ukládali je do kontejnerů vylosované barvy. Vítězil ten robot, který v časovém intervalu 90 sekund správně vyhledal a do kontejnerů uložil více míčků. Nejvyšší příděl bodů byl za barevný míček umístěný do kontejneru mezi dva bílé.

Do Heidelbergu se z jednotlivých národních kol kvalifikovalo více než 50 nejlepších studentských robotických týmů z 25 zemí celého světa. Soutěž byla opět organizována tak, že každý robot nejprve absolvoval 5 kvalifikačních zápasů a 16 nejlepších robotů podle dosažených bodů z kvalifikace potom pokračovalo ve finálové skupině systémem play off. Robot YZRO rychnovských studentů si v náročné konkurenci vynikajících zahraničních týmů vedl výborně.

Po pěti kvalifikačních kolech byl se ziskem 79 bodů na průběžném 8. místě a s přehledem postoupil do play off mezi nejlepších 16 týmů. Méně se dařilo brněnskému týmu YUNIMIN, který se ziskem 58 bodů obsadil nepopulární 17. místo a třetí z českých zástupců pražský tým FELBOT obsadil s 36 body 29. místo. Osmifinálovým soupeřem byl nejlepší italský tým DIIT. Robot YZRO fungoval naprosto spolehlivě a po vítězství 19 : 3 postoupili rychnovští studenti do čtvrtfinále mezi osm nejlepších světových týmů.

Tam narazili na pozdějšího celkového vítěze soutěže EUROBOT 2008 - obávaný nejlepší francouzský tým RCVA, který už byl nad jejich síly.

Dělené 5. místo v konkurenci bohatě sponzorovaných studentských univerzitních týmů z celého světa je dalším vynikajícím mezinárodně uznávaným úspěchem rychnovských průmyslováků, kteří svoji školu a Českou republiku v celosvětovém finále soutěže EUROBOT 2008 v německém Heidelbergu dobře reprezentovali.