Czech English

Auto jede 2018

soutěž autíček sledujících čáru

Ve čtvrtek 6. 12. 2018 se uskutečnil druhý ročník soutěže Auto jede, pořádaný Střední školou - Podorlickým vzdělávacím centrem Dobruška. Soutěž je určena pro studenty středních škol technického zaměření.


Pravidla

Úkolem soutěžních týmů je navrhnout model robotického vozidla. Jediným omezením jsou předepsané rozměry, jinak mohou konstruktéři ukázat svoji designérskou invenci. Autíčko musí být schopno projet autonomně dráhu vyznačenou černou čárou na bílém podkladě, a to jednu bez křižovatek a druhou s nimi. Celkové hodnocení je dáno součtem bodů za konstrukci, design, elektroniku a program, které přiděluje porota, a bodů, které tým získá za správné projetí tratě.

Naše účast

Novopečený tým Robotec VOŠ a SPŠ Rychnov nad Kněžnou ve složení Pavel Toman a Jonáš Mikmek se zúčastnil soutěže s modelem sportovního vozu Nissan GTR. Vozidlo bylo navrženo s využitím CAD systému SolidWorks. Počítačový model byl základem pro zhotovení formy karoserie, která byla následně vyrobena podtlakovým tažením plastu ve firmě Sklotex - plasty.
Další díly byly zhotoveny s použitím 3D tisku a řezání laserem. Řízení vozidla zajišťuje počítač Arduino, který na základě informací ze senzorů barev ovládá pohonné motory.
V průběhu soutěže mohl tým provést libovolný počet pokusů o projetí dráhy a započítával se nejlepší dosažený čas. Naše autíčko bez problémů absolvovalo dráhu bez křižovatek i s křižovatkami. V dalších pokusech, díky ladění programu, dosahovalo stále lepších časů. Nakonec tuto disciplínu suverénně ovládlo s časy polovičními oproti konkurenci.


Testovací jízda našeho Nissanu GTR

Stránky soutěže


Obrázky