Czech English

Vrtačka (možná CNC)

na plošné spoje

Moje stará (zasloužilá) vrtačka PIKO, kterou jsem používal na vrtání desek plošných spojů, po cca 33 letech dosloužila. Mohl bych si koupit nějakou novou, ale potřeboval jsem nějaký námět na to, co stavět na kroužku se studenty. Nadhodil jsem tedy myšlenku postavit vrtačku a dva budoucí strojaři se toho s chutí chopili.


Po cca měsíci se práce hnula docela kupředu, a tak jsem se rozhodl postup práce dokumentovat. Možná tedy dojde i na CNC variantu, o níž se mluvilo jen "ve fantazii".

Postup práce

26. listopad 2015 - Díly vřetene

Dnes byly dokončeny zbývající díly vřetene. Otázkou je zda nebude házet (hlavně při plánovaných otáčkách 25.000 ot./min.). Osu totiž nebylo možné na našem soustruhu vyrobit na jedno upnutí (už se tam nevešel vrták). Proto byl vyroben na jedno upnutí vnitřní kužel pro kleštinu a plocha pro spodní ložisko. Druhý konec hřídele byl dokončen po opření volného konce do koníku přes vloženou kleštinu (brrr).

27. listopad 2015 - První test

Provizorně byl namontován motorek z nějaké tiskárny (velikostně odpovídá), ten však má nízké otáčky. Ale první pokus s ním vypadá nadějně.

4. prosince 2015 - Hlavní díl vedení

Dnes byl slavnostně dokončen hlavní díl vedení. Petr to už na třetí pokus dal. Ten díl byl prokletý. Stál nás jednu karbidovou frézu a je to vlastně třetí pokus. Při prvním byl špatně ustaven svěrák, takže se to nevešlo do polotovaru. Druhý pokus vypadal nadějně, ale po obrobení první strany se zjistilo, že se zapomnělo na pouzdra u vodicích tyčí, a tak se otvory pro ně do dílu nevejdou. Bylo nutné tedy díl upravit a vyrobit znovu.

7. prosince 2015 - První testy vřetene

Po zakoupení elektromotoru MIG500/12V a jeho namontování byl proveden první test. Vypadá to, že vyvážení vřetene je docela dobré, vibrace jsou neznatelné. Horší je to s ložisky, již po kratším běhu se citelně zahřívají (po 5 minutách už nelze vřeteno v rukách udržet). Také se nějak "zatahují" - otáčky střídavě kolísají, snad se to záběhem zlepší. Jinak odhad zatížení motoru byl velmi dobrý, průměrný odběr motoru je 3,5A při 12V, což odpovídá režimu maximální účinnosti. Motor je i po 5 minutách chodu pouze vlažný.

Obrázky